Biała trufla

Chyba większość z nas słyszała o czarnych truflach, które są bardzo cenione z uwagi na swoje walory smakowe. To grzyby rzadko występujące, których poszukiwaniem w lasach zajmują się specjalnie do tego przygotowane gatunki świń. Truflę czarną można kupić, choć jest ona produktem drogim i ekskluzywnym.

Jeszcze bardziej luksusowa jest trufla biała, która występuje jeszcze rzadziej, ale także jest uznawana za wyjątkowy przysmak. Wspaniały smak i aromat ma przewyższać jej czarne „rodzeństwo”. W Polsce grzyb ten nie występuje, aczkolwiek do celów kulinarnych bywa sprowadzany z zagranicy.

Za jeden gram białej trufli należy zapłacić pięć dolarów. Nie jest to może zbyt wysoka cena na tle innych opisanych tu surowców i substancji, jednak biorąc pod uwagę realia kuchenne, kosztuje ona naprawdę dużo. Najlepsze warunki do rozwoju trufla biała ma wśród drzew liściastych – wymienia się tu przede wszystkim wierzby, dęby, topole oraz lipy.

Wzrostowi owocników sprzyjają gleby wapienne. Podobnie jak w przypadku odmiany czarnozarodnikowej, grzyby są ukryte pod ziemią i by je odkryć trzeba posłużyć się tresowaną świnią.